Sebagai contoh, gue coba bahas tentang website AirAsia terlebih dulu. Untuk menuju Seoul dari Jakarta menggunakan AirAsia di pastikan harus transit terlebih dahulu di Kuala Lumpur ( Base nya AirAsia ). Keunggulan AirAsia adalah terdapat nya penerbangan FLY-THRU sehingga walaupun penerbangan kita di lakukan 2 kali dengan rute Jakarta – Kuala Lumpur – Incheon ( Seoul ), tetap hanya menggunakan 1 ( SATU ) KODE BOOKING. Keunggulan lain nya penerbangan FLY-THRU dapat di lihat pada link berikut -> LINK FLY-THRU.


Ya, ia bukan perkhidmatan percuma.  Semakin banyak perkhidmatan yang disediakan, semakin mahal juga caj yang dikenakan kepada syarikat penerbangan. Takkan syarikat penerbangan mahu tanggung? Tentunya kos itu dimasukkan sekali dalam harga tiket. Senang cerita, semakin canggih airport, semakin mahal airport charge, semakin mahal juga tiket flight. Kerana itu di London, flight yang menggunakan airport Heathrow tiketnya juga biasanya mahal berbanding dengan flight di airport Gatwick atau Luton. Dan sebab itu jugalah, kalau masih ingat, Airasia lebih suka duduk di LCCT yang macam gudang berbanding di Terminal 2 KLIA yang canggih tapi lebih mahal.
Aviation began in the 18th century with the development of the hot air balloon, an apparatus capable of atmospheric displacement through buoyancy. Some of the most significant advancements in aviation technology came with the controlled gliding flying of Otto Lilienthal in 1896; then a large step in significance came with the construction of the first powered airplane by the Wright brothers in the early 1900s. Since that time, aviation has been technologically revolutionized by the introduction of the jet which permitted a major form of transport throughout the world.
Mengapa susah-susah membuka website syarikat penerbangan satu persatu untuk membandingkan harga ? Sangat buang masa. Sekarang sudah ada perkhidmatan online dan PERCUMA bagaimana membandingkan tiket flight murah di pelbagai destinasi dunia. Contohnya adalah Skyscanner dan Kayak. Selain itu ada banyak lagi website seumpamanya yang menawarkan harga yang rendah.
×