Biasa nya AirAsia menawarkan promo semester 1 ( Jan – Juni ) tahun berikut nya di rentang Agustus – September dan semester 2 ( Juli – Des ) tahun berikut nya di rentang Okt – Nov. Untuk Cebu Pacific penjualan semester 1 tahun berikut nya di rentang Maret – Mei, semester 2 tahun berikut nya di rentang Agustus – September. Usahakan untuk membeli tiket di promo pembukaan pertama kali karena stok nya masih sangat melimpah
Pernah tak cuba tengok harga tiket pada pagi murah, tapi dah naik harga pada petangnya ? Hehehe.. Ini technical trick aje sebenarnya. Bila kita masuk ke website syarikat penerbangan, mereka akan meletakkan cookies ke dalam PC/laptop dan boleh mengetahui di mana lokasi kita dan maklumat web browser kita. Dengan cara itu, mereka tahu kita sebenarnya berminat membeli tiket tersebut tetapi masih belum yakin.
Until the 1970s, most major airlines were flag carriers, sponsored by their governments and heavily protected from competition. Since then, open skies agreements have resulted in increased competition and choice for consumers, coupled with falling prices for airlines. The combination of high fuel prices, low fares, high salaries, and crises such as the September 11, 2001 attacks and the SARS epidemic have driven many older airlines to government-bailouts, bankruptcy or mergers. At the same time, low-cost carriers such as Ryanair, Southwest and WestJet have flourished.

Kedua-dua laman web ini memberikan harga yang berbeza dalam bentuk matawang dan juga destinasi yang ditawarkan. Andaikan mahu ke London dari Kuala Lumpur, maka boleh bandingkan harga tiket di kedua-dua laman web tersebut. Satu dalam £ (Pound Sterling) dan satu lagi dalam Ringgit. Bandingkan pertukaran wang asing. Pastikan juga pembelian di laman web luar tidak mengenakan caj tambahan pada kad kredit Malaysia.


Letih mengejar tiket flight murah ? Kecewa terlepas tawaran tiket flight RM1? Atau penat terpaksa buka website berkali-kali  mengharap tiket flight percuma. Aku ada masalah ni, tapi rasanya ramai hadapi keadaan macam ni. Sebab dengan tiket flight yang murah, impian nak menjelajah ke dunia luar menjadi nyata. Ada beberapa orang kenalan FB selalu juga buat promo tiket flight murah. Tapi kalau nak cari sendiri pun boleh. Aku cuma nak share sedikit cara-cara aku nak dapatkan tiket flight murah.  Cara ini aku pernah guna dan memang berkesan.
×